Så söker du ersättning

Ordförklaringar

Om du blir arbetslös är det viktigt att du registrerar dig på på arbetsformedlingen.se på din första arbetslösa dag. Skaffa arbetsgivarintyg för dina 12 senast arbetade månader och sök ersättning hos oss. Tidrapportera på dina kassakort i Mina sidor för att få din ersättning utbetald.

Checklista: Vad behöver du göra?

Skriv in dig på arbetsförmedlingen

För att ersättning ska kunna betalas ut måste du vara inskriven och registrerad på arbetsförmedlingen.

  • Registrera dig Logga in med BankID* på arbetsformedlingen.se och skriv in dig den första arbetslösa dagen.
  • Vi får signal om att du är anmäld Arbetsförmedlingen meddelar oss att du är registrerad.

Till arbetsformedlingen.se

*Har du inte BankID måste du besöka arbetsförmedlingen och registrera dig den första arbetslösa dagen.

Skaffa arbetsgivarintyg för 12 månader

  • 12 månaders arbetsgivarintyg Skaffa intyg på de 12 senaste månaderna du har arbetat. För att uppfylla arbetsvillkoret och ha rätt till ersättning räcker det med att du har arbetat sex månader, 80 timmar per månad, men ersättningen blir lägre eftersom vi slår ut den arbetade tiden på ett år. Det är bättre för dig med intyg för 12 månader.
  • Din arbetsgivare skriver intyget Arbetsgivarintyget får du av din arbetsgivare, oftast är det löneadministratören som fyller i det åt dig. Kontakta din arbetsgivare och be hen att fylla i det på arbetsgivarintyg.nu.

Till arbetsgivarintyg.nu

Mer om arbetsvillkoret

Ladda upp dina dokument

Ladda upp dina handlingar och intyg till oss. När vi fått in din ansökan till oss går vi igenom den. Om något saknas eller är ofullständigt hör vid av oss till dig. Så fort vi har de uppgifter vi behöver fattar vi beslut om din rätt till ersättning. Beslutet lägger vi upp i Mina sidor.

De flesta uppgifter kan du fylla i på sidan E-tjänster.

Vilka handlingar ska jag skicka in?

Till våra e-tjänster

Till sidan Ladda upp

www.aea.se/minasidor

Vill du hellre posta? Självklart kan du också posta in dina handlingar. Skicka dem till Akademikernas a-kassa, Box 3536, 103 69 Stocholm

Tidrapportera i Mina sidor

Tidrapportera löpande på dina kassakort i Mina sidor. För att fatta beslut i ditt ärende behöver du ha tidrapporterat dina två första arbetslösa veckor.

Till Mina sidor

Logga in med BankID. Har du inte BankID - hör av dig till oss.

Anmäl ditt bankkonto

Anmäl vilket konto och vilken bank du vill ha din ersättning utbetald till på www.swedbank.se/kontoregister. Gör det i samband med att du ansöker om ersättning – så slipper du få en utbetalningsavi som kostar pengar att lösa ut.

Rapportera aktiviteter till Arbetsförmedlingen

Aktivitetsrapportera varje månad Under arbetslösheten ska du varje månad senast den 14 redovisa ditt arbetssökande till arbetsförmedlingen i en aktivitetsrapport. Om din aktivitetsrapport inte kommer in i tid eller om arbetsförmedlingen anser att du inte har varit tillräckligt aktiv i ditt arbetssökande så kommer vi att få ett meddelande om det från arbetsförmedlingen. Ett meddelande kan resultera i en varning, avstängning från ersättning eller att ersättningrsätten upphör.

Varför aktivitesrapport? Ju mer din arbetsförmedlare vet, desto snabbare kan hen hjälpa dig. För att du ska kunna få rätt stöd behöver de bland annat veta vilka jobb du har sökt och vilka andra aktiviteter du har genomfört för att bryta arbetslösheten.

Rapportera dina aktiviteter

Till arbetsformedlingen.se 

Tyck till


Vi på webbredaktion läser alla kommentarer och de är till stor hjälp i vårt förbättringsarbete. Dina kommentarer publiceras inte på sidan. Du kommer inte att få svar på din kommentar.

Tipsa en vän

Uppdaterad: 16 juni 2017
Sidansvarig: Annika Stenberg