Så fungerar a-kassan

Ordförklaringar

A-kassan betalar ut pengar till dem som är arbetslösa och som klarar villkoren. De flesta a-kassemedlemmar är inte arbetslösa, har aldrig varit det och kommer inte att bli det. De vill helt enkelt ha en ekonomisk trygghet i alla fall. Och har man inkomstförsäkring via sitt förbund är det oftast en förutsättning att man är med i a-kassan.

Därför finns a-kassan

A-kassan betalar ut ersättning istället för lön till den som är arbetslös. A-kassan ska ge dem som finns på den svenska arbetsmarknaden trygghet i förändring. Arbetslöshetsförsäkringen gör att man ska våga byta jobb och starta företag. Den kan också göra att de som har en tidsbegränsad anställning ändå få hyra en bostad eller låna i banken för att köpa en bostad. Det är en rättighet att gå med i a-kassan, men man väljer själv om man vill göra det. Fler anledningar varför det är bra med a-kassa hittar du här.

Alla som jobbar är med och betalar

Alla som arbetar och som är mellan 16-64 år får vara med i a-kassan och det finns 27 a-kassor att välja bland. Alla som arbetar bidrar till finansieringen av den ersättning som a-kassorna betala ut - pengarna kommer från en öronmärkt del av arbetsgivaravgiften. Därför kan alla arbetslösa som klarar arbetsvillkoret få a-kassa i form av grundbeloppet (max 365 kronor om dagen). 

Medlemmar kan få mer

För att ha rätt till ersättning som baseras på den lön man haft när man är arbetslös, ska man vara med i a-kassan och ha varit medlem i tolv månader. Dessutom måste man klara arbetsvillkoret. Medlemskap i a-kassan är en förutsättning för nästan alla andra inkomstförsäkringar, till exempel de som många fackföreningar har. 

Arbetsförmedlingen kontrollerar arbetssökandet

A-kassan beräknar och beslutar om din rätt till arbetslöshetsersättningen och det är arbetsförmedlingen som kontrollerar att du är aktivt arbetssökande. Till a-kassan redovisar du din arbetslösa tid på så kallade kassakort och till arbetsförmedlingen rapporterar du vilka arbeten du har sökt och på vilket sätt du varit aktivt arbetssökande.

Uppdaterad: 14 maj 2018
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!