Hur mycket kan man få?

Ordförklaringar

Arbetslöshetsförsäkringen finns som en trygghet för alla som jobbar i Sverige. Man kan få 910 kronor per dag 5 dagar per vecka i sammanlagt 300 dagar. För att få ersättning grundad på lönen måste man ha varit med i a-kassan i 12 månader. 

Ersättning grundad på inkomsten

För att få arbetslöshetsersättning som baseras på den genomsnittliga inkomst man har haft ska tre villkor vara uppfyllda.

  • Arbetsvillkoret Ha arbetat minst 6 månader, 80 timmar per kalendermånad.
  • Medlemsvillkoret Varit medlem i a-kassan i minst 12 månader*.
  • Arbetslös Du ska vara arbetslös och registrerad på arbetsförmedlingen.

Om grundvillkoren är uppfyllda kan man få upp till 910 kronor om dagen de 100 första ersättningsdagarna, därefter 760 kronor om dagen. Har man en inkomstförsäkring via facket grundar de ersättningen på vårt beslut om ersättning. Kontakta ditt fackförbund för mer information om villkoren

Mer om villkoren för a-kassa

*Grundersättning

Är man inte med i a-kassan kan man ändå få ersättning i form av grundbelopp (max 365 kronor per dag). För det krävs att man klarar arbetsvillkoret. Om man inte är medlem rekommenderar vi att man går med så snart som möjligt.

  • Det är hos oss alla med minst 180 högskolepoäng (120 före 2007) ska vara med. Fyll i medlemsansökan
  • Är man inte akademiker väljer man sin a-kassa på www.hejakassa.se
  • Om man inte är medlem kan man söka ersättning hos Alfakassan. De tar ut en administrativ avgift på 10 kronor per ersättningsdag.

Pengarna kommer från medlemmarna och staten

Alla pengar som a-kassorna betalar ut kommer från staten. Staten finansierar kostnaden med de medlemsavgifter som a-kassorna tar in och med den arbetsmarknadsavgift som ingår in arbetsgivaravgiften.

Till medlemsansökan - klicka här

Uppdaterad: 14 januari 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!