Vem kan bli medlem?

Ordförklaringar

personer på rad

Alla som arbetar eller har arbetat får vara med i a-kassan. Och har man studerat på högskola är vi den a-kassa man ska vara med i. Vi tittar på utbildningen - både företagare och anställda kan vara med.

Alla som har 180 högskolepoäng eller studerar mot minst en kandidatexamen räknas som akademiker. 

Till medlemsansökan

Alla anställda

Akademiker finns inom alla olika yrkesgrupper och branscher. Alla, oavsett anställningsform, får vara med. Det är till exempel minst lika viktigt - kanske ännu viktigare - att man är med i a-kassan när man har ett vikariat eller visstidsanställning än om är tillsvidareanställd.

Alla företagare

Det är faktiskt nästan 50 år sedan företagare också fick rätt till a-kassa. Många akademiker väljer att gå sin egen väg och startar företag. Skulle företaget inte vara lönsamt kan man få samma ersättning som anställda om man blir av med jobbet. En bra sak när man startar företag och det inte går som man tänkt sig, är att a-kassan beräknas på det jobb man hade innan. Det gäller om man blir arbetslös inom 24 månader från att man slutade sin anställning.

Alla högskolestuderande

I våra ögon är du som studerar med målet att ta minst 180 högskolepoäng redan en fullvärdig akademiker. Om du har arbetat före studierna ska du självklart vara med i a-kassan. Är du redan med i en annan a-kassa kan du byta till oss - vi ordnar med bytet. Om man arbetar extra under studierna rekommenderar vi att man går med ett år före studierna avslutas. För att kunna få ersättning baserad på lönen måste man nämligen varit med 12 månader.

Till medlemsansökan

Studerade du före 2007?

Studerade du före 2007 så är det 120 högskolepoäng som gäller för att kunna gå med i Akademikernas a-kassa. Före den 1 juli 2007 räknades 1 vecka som 1 poäng. Numera motsvarar en veckas heltidsstudier 1,5 poäng. 

Har du en utländsk universitetsutbildning?

Om din utländska universitetsutbildning motsvarar minst en svensk kandidatexamen kan du självklart gå med hos oss. Ange utbildning i din medlemsansökan så kan vi se som den uppfyller våra krav.

Till medlemsansökan

Redan med i en a-kassa?

Om du uppfyller vårt akademikerkrav - alltså studerar mot 180 högskolepoäng eller har minst en kandidatexamen - byter du enkelt till oss. Vi ordnar med det praktiska och du tillgodoräknar din intjänade medlemskapstid i din tidigare a-kassa.

Till medlemsansökan för byte

Uppdaterad: 9 januari 2019
Sidansvarig: Annika Stenberg
Fråga oss!