Mina sidor: sök ersättning Medlemsportalen: ditt medlemskap Stäng

Vanliga frågor

 • När får jag mitt beslut?

  Svar: Tidigast en vecka efter att du blivit arbetslös. Att få beslutet förutsätter nämligen att du tidrapporterat i Mina sidor och det kan du göra efter en vecka.

   

  35 av 45 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Hur söker jag ersättning?
   Svar:
  1. Registrera dig på arbetsformedlingen.se den första arbetslösa dagen.
  2. Skaffa arbetsgivarintyg för de 12 senaste månadernas arbete.
  3. Fyll i din ansökan i Mina sidor.
  4. Tidrapportera i Mina sidor.

    

  ikon länk Mina sidor

  Vad ska jag skicka in?

  Mer om hur du söker ersättning

  14 av 21 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Arbetslös efter anställning
  Svar: Det som har betydelse för när du kan få ersättning är hur din anställning avslutades. Din ersättningsperiod inleds alltid med sju dagars karens. Arbete styrks med ett arbetsgivarintyg som fylls i av din arbetsgivare. Om du har sagt upp dig själv har du rätt till ersättning efter 45 dagars avstängning.

  Så här ansöker du:

  1. Fyll alltid i Ansökan om ersättning Formuläret hette tidigare Anmälan om arbetslöshet. Du fyller i det på www.aea.se/minasidor
  2. Arbetsgivarintyg för 12 månader. Vi slår alltid ut ditt arbete på 12 månader så det är viktigt att du skickar in intyg för alla arbeten du haft det senaste året. Din arbetsgivare fyller i ett arbetsgivarintyg i portalen arbetsgivarintyg.nu. Om både du och din arbetsgivare har e-legitimation får du intyget i portalen och skickar det via den till oss. Annars får du intyget på papper och postar eller mejlar det till info@aea.se.
  3. Har du sagt upp dig? Fyll i uppgifter om detta i Mina sidor.
  4. Har du ett företag? Har du haft ett företag vid sidan om din anställning ska du fylla i Företag – Extraarbete.
  5. Har du haft ett extraarbete? Om du vid sidan om ditt heltidsarbete jobbat extra utreder vi om det räknas som bisyssla. Skicka in ett arbetsgivarintyg även för ditt extraarbete. Mer om bisyssla och vilka intyg vi behöver.
  6. Arbetat utomlands? Läs mer på vår sajt www.aea.se/utland Du kan också ringa vår utlandsavdelning på 08-412 33 00 eller mejla utland@aea.se för mer information.

  Mer om anställning

  Till Mina sidor

  Alla formulär hittar du här

  Till portalen arbetsgivarintyg.nu

  9 av 24 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Arbetslös efter studier
  Svar: Din studietid kan oftast hoppas över om du studerat på heltid och då kan vi räkna på det arbete du haft före eller under studietiden. Dina studier ska vara avslutade eller definitivt avbrutna för att du ska kunna få a-kassa.
  1. Fyll alltid i en Anmälan om arbetslöshet Formuläret finns i Mina sidor.
  2. Arbetsgivarintyg för 12 arbetade månader Om du inte arbetat det senaste året ska du skicka intyg för de tolv senaste månader som du arbetat. Även sommarjobb och extrajobb räknas med.
  3. Studieintyg Fyll i Studieintyg i Mina sidor om du har studerat det senaste året. Om du inte har haft studiemedel från CSN ska du även bifoga ett registreringsintyg från studieanordnaren som styrker terminstider.

  Mer om studier

  ikon länk Till arbetsgivarintyg.nu

  Alla våra e-tjänster

  6 av 10 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

 • Arbetslös efter företagande
  Svar: Blir du som har eget företag arbetslös har du rätt till ersättning om du uppfyller arbetsvillkoret. Om du haft företaget vid sidan om heltidsarbete kan det bli godkänt som bisyssla och du kan fortsätta med det. Har du däremot haft företaget som huvudsaklig sysselsättning måste du lägga det vilande för att få a-kassa.
  1. Fyll alltid i en Ansökan om ersättning. Formuläret hette tidigare Anmälan om arbetslöshet. Du hittar det i Mina sidor.
  2. Företag som huvudsaklig sysselsättning? Fyll i formuläret Företagare Arbetsintyg för företagare om du har haft ett aktivt företag. Till formuläret Företag – Arbetsintyg
  3. Företag vid sidan om heltidsarbete? Har du haft företag som en bisyssla ska du skicka in formuläret Företag – Extraarbete. Till formuläret Företag – Extraarbete 

  Mer om företag

  Alla formulär hittar du här

  4 av 5 personer tyckte att de fick svar på sin fråga

  Fick du svar på din fråga? Ja Nej

Visa fler
Fråga oss!